Navigacija | Pittsburgh Steelers – moje videnje letošnje ekipe

Timi

Lilypie 1st Birthday Ticker

Med nami (ali pa tudi ne)

tracker

A must see

Dogodek Superbowl XLII se je zgodil 10 leti 349 dneva 10 uri 40 min 29 sekundi nazaj

Zadnje objave

Pittsburgh Steelers – moje videnje letošnje ekipe

Tole sem sicer spisal za blog na šport.tv ampak ga objavljam tudi tu… why not…

Kako opisati sezono ekipe Pittsburgh Steelers? Hja na kratko gre težko. Mogoče kot sezona velikih povratkov. Namreč velikokrat so zaostajali po prvem polčasu ali pozno v 4. četrtini, a so velikokrat na koncu, ko je najbolj pomembno, slavili. Če ocenim dele ekipe, se že bolj zaplete.

Obramba je odlična, na meji perfektnosti. Dovoljuje daleč najmanj točk,skupnih yardov, prav tako so odlični proti teku in zopet dominantni po zraku. Velik del zaslug kot vedno pade na koordinatorja. Dick Lebeau je v 4 letih izpopolnil svoje blitz sheme do take perfektnosti, da napad nikoli ne ve, kateri del obrambe ga bo napadel. Odkar se je pridružil ekipi se je ekipa vrnila k svojim koreninam. Trd, moški in predvsem obrambni nogomet. Pod njegovim nadzorom so se rodile zvezde, rodili so se novi pogledi na 3-4 sistem,…

Vsekakor mu ustreza, da Tomlin kot glavni trener prihaja iz obrambnih vrst ter da svojemu obrambnemu koordinatorju popolnoma zaupa ter da je bil kot sam odlični obrambni igralec. Pod njegovim vodstvom sta tako zablestela James Harrison in LaMarr Woodley, zopet se je vrnil James Farrior obrambni vodja. Vse to omogoča, da je tudi Troy Polamalu lahko nepredvidljiv ter tako uporaben, da predstavlja nevarnost na vsakem playu. Skratka obramba je bila letos bolj kot ne popolna. Na drugi strani pa napad. Linija je slaba v najboljšem primeru. Še kako se pozna odhod Alana Fanece ter poškodbe, ki so jo pestile že lansko leto. Nasploh se napad uvršča nekje v nižjo polovico zlate sredine.

Po pravici povedano sem prav iskal statistično kategorijo, kjer bi bili vsaj med prvimi 15imi. Res da sem jih našel ampak to je tiste slaba kategorija, kazenski yardi, fumbli, kazni. Skratka napad je daleč od bleščečega. Ampak vzrokov za to je več. Eno je vsekakor poškodbe na poziciji rb. Da izgubiš starterja v drugem tednu ter prvo zamenjavo sredi naslednje tekme ti vsekakor premeša načrte. Res da je zablestel Moore, ki ga je Tomlin pripeljal iz »svoje« Minnesote a Moore nikakor ni rb, okoli katerega bi gradil moštvo. Je res solidna menjava a žal ob igralcu tipa Parker ne bo dobil veliko priložnosti. Stilsko sta podobna igralca, a je Parker kljub temu dominantnejši. Ob vrnitvi Parkerja se je tako izkazalo, da Pittsburgh pravzaprav sploh nima 3 and short down backa. Moore to ni, Russell je premalo agilen, prav tako fb Davis, pred sezono so se razšli z Najehom Davenportom, ki je bil praktično edini njihovi 100+kg back. Njegovo vlogo naj bi prevzel Mendenhall, ki pa se je kot rečeno poškodoval na Ray-u Lewisu. Sistem igre je zato ob poškodbi prvih dveh RB konkretno spremeniti. Namesto tradicionalnega »run the rock all day long« so morali najprej podajati, nato pa teči. In tu se je razkrila morebiti največja težava letošnje ekipe. Stabilnost linije. Ben Roethlisberger je namreč masivni qb, ki ve, da sta velikost in moč njegova velika aduta. V veliko intervjujih je tako pojasnil, da se po vsaki tekmi opraviči svoji liniji za njihovo slabo statistiko. Na tekmo »poje« veliko preveč sackov in »knockdown«-ov zaradi njegovega načina igre.

Sam priznava, da bo sprejel 10 udarcev ter 5 sackov, ampak bo v naslednjem napadu uspešno pobegnil pritisku ter naredil veliko potezo, morda celo zmagovito. Vse to je res, a le če imaš linijo, ki ti to omogoča. Letošnja Pittsburgova takega načina igre ne omogoča. Ravno zato je bil letos Big Ben tepen kot še dolgo ne. Poškodba rame, zapestja, rebra, tudi več pretresov možganov in celo dogodek, ki se ga vsak igralec ameriškega nogometa boji: odvoz z igrišča s pomočjo vozička in zdravniške ekipe. Vsi domnevno odlični izbori na draftu se letos niso naigrali. Mendenhall se je hitro poškodoval, Sweed je praktično neviden tako v ST (kjer je bilo ogromno težav predvsem na poziciji punterja ob poškodbi predlanskega drugega izbora Sepulvede) kot tudi kot WR. Mnogi navijači so pričakovali, da bo takoj prevzel naloge 3 lovilca, a je Nate Washington kljub svoji velikosti trenutno še mnogo boljši.

Kot visoka tarča tako še vedno služita TE Miller in Speath, Davis služi kot backup LB namesto svoje college pozcije kot DE, Dixon pa nabira izkušnje kot 3 QB. Prihodnost v ekipi imajo najbrž vsi, največji efekt pa bosta imela Mendenhall in Sweed. Kljub vsem slabostim in težavam je ravno Roethlisberger vodil ekipo do zmagovitih pohodov, predvsem takrat, ko jim je šlo za nohte. Ekipa se je zbrala, takrat ko je bilo to najbolj potrebno. 3. četrtina je njihova. Točne statistike ne vem ampak v celi sezoni so v tej četrtini prejeli pod 30 točk, do nekje 14 tedna celo vse skupaj 9. Dominantna obramba tako omogoča, da se vse slabosti napada nekako izničijo. Brez take obrambe, bi bil napad izgubljen, tako pa se zavedajo, da morajo le doseči zahtevane točke, ostalo bo postorila obramba.

In pomnite “Defense wins championships!”

  • Share/Bookmark
 

Zapisal-a maky v 9.01.2009 ob 17:39 pod american football, Šport